HU

Az akadálymentes weboldalak és a SEO

Prompt Web
Utoljára frissítve: 2023. 01. 13.

Egy akadálymentes honlap a lehető legszélesebb közönség számára hozzáférhető.

Az akadálymentes weboldal jelentése, hogy a weboldal úgy van felépítve és olyan a dizájnja, hogy azok is tudják fogyasztani és értelmezni a tartalmait, használni a funkcióit, akik valamilyen fogyatékkal élnek, vagy átmenetileg valamilyen szempontból akadályoztatva tudják csak használni a weboldalt.

 

Kinek hasznos, ha akadálymentes egy weboldal?

A felhasználók igen széles körének! Néhány példa:

 • A képernyőolvasót és más kisegítő technológiát használók számára akadály például a képekbe beágyazott szöveg, amelyet ezek a programok nyilvánvalóan nem tudnak felolvasni, sem Braille-írássá vagy más formátummá alakítani,
 • a gyengénlátók számára a túl kicsi kontraszt a szöveg és a háttér között, a túl pici vagy nem felnagyítható szöveg akadály,
 • a színvakok, színtévesztők számára akadály a weboldal tartalmának befogadásában, ha egyes funkciókat csak számukra megkülönböztethetetlen színekkel jelez a webdizájnunk,
 • a hallássérültek, siketek számára a felirat nélküli videók tartalma nem férhető hozzá, 
 • a fizikailag korlátozott képességű emberek nem tudják használni a weboldalt, ha nem lehet csupán a billentyűzettel navigálni rajta, vagy időkorláthoz vannak kötve bizonyos tevékenységek, 
 • a kognitív, neurológiai funkciókban megváltozott képességű emberek számára akadály például a bonyolult, nehezen értelmezhető vagy használható, illetve nem következetes navigáció, a hosszú, bonyolult mondatok, a villódzó elemek,
 • akiknek nehézséget okoz a vizuális tartalomra (képekre, szövegre) fókuszálás a zajban, annak nem lesz hozzáférhető a tartalom, ha a megnyitásakor automatikusan elindul valamilyen hang, és nem lehet leállítani sem,
 • a kézremegéssel küzdő felhasználók vagy akik nem tudják szemmel követni a kurzor mozgását, nehezen vagy egyáltalán nem boldogulnak olyan weboldalakkal, amelyeket nem lehet billentyűzettel navigálni, amelyeken a funkciók nem működtethetők egér nélkül,
 • a beszédképességükben korlátozott emberek számára nem használhatók a csak hanggal kontrollálható alkalmazások.

Ha akadálymentes egy weboldal, az a nem fogyatékkal élőket vagy az átmenetileg korlátozott felhasználókat is sokszor segíti a tartalomhoz való hozzáférésben. 

Az akadálymentes weboldalak segítenek még például

 • az időseknek, akiknek erőteljesen romlik a látásuk, hallásuk, mozgáskoordinációjuk, illetve a finommozgásuk,
 • azok a felhasználóknak, akiknek olvasási vagy tanulási nehézségeik vannak,
 • a képernyőméretek és beviteli módok szempontjából különböző eszközökön (pl. mobiltelefonon, okostévén) böngésző látogatóknak; 
 • azoknak, akik ideiglenesen küzdenek valamiféle megváltozott képességgel, pl. egy törött kar miatti fizikai korlátozottsággal, egy elveszett szemüveg miatti átmeneti látási nehézségekkel, sőt akár azok is, akiknek elromlik az egerük, és csak billentyűzettel tudnak navigálni,
 • a website-ot mozgó járművön, hangos környezetben vagy erős fényben használóknak, 
 • vagy azoknak, akik valamilyen okból inkább meghallgatják, mint elolvassák a weboldalak tartalmát, ezért a szöveges tartalmat hanggá konvertálják, azaz felolvastatják. Ilyen eset lehet, ha valakinek olvasási nehézségei vannak, vagy más tevékenység végzése közben szeret tartalmakat fogyasztani.
""

A web akadálymentességének szabványa és fokozatai

Az akadálymentességnek a weben három fokozata van: A, AA és AAA. 

Az A az alapszint vagy minimum szint: az a weboldal nevezhető akadálymentesnek, amelyik legalább az összes A szintű követelménynek megfelel.

A három szint minden követelményét leírja a WCAG szabvány. A szabadon hozzáférhető szabvány minden pontjánál találhatók linkek értelmezést segítő magyarázathoz, példákkal, tipikus hibákkal.

Az egyes pontoknál a linkeken útmutató is található ahhoz, hogy konkrétan hogyan valósítható meg technikailag az adott akadálymentességi követelmény a weboldalon. 

Ha valamelyik szintnek teljes egészében megfelel egy weboldal, arra akár egy ilyen arany vagy kék emblémát is ki lehet tenni: 

W3C WAI-A, WAI-AA, WAI-AAA WCAG 2.1 logók sárga és világoskék színben

Milyen weboldal nyilvánítható akadálymentesnek?

Egy weboldal akkor tekinthető akadálymentesnek, ha minden követelménynek eleget tesz A, AA vagy AAA szinten, vagy van egy olyan változata, amely eleget tesz a kívánt szintű akadálymentességi követelményeknek.

Csak egy teljes weboldalt lehet akadálymentesnek nyilvánítani: egy weboldal akkor akadálymentes, ha a tetejétől az aljáig minden eleme akadálymentes.

Ha csak egy része az (pl. a fő tartalom az oldalon belül), akkor az a weboldal még nem felel meg az akadálymentesség követelményeinek.

És akkor sem, ha egy teljes weboldal önmagában akadálymentes ugyan, viszont ez az oldal egy teljes egészében nem akadálymentes oldalsorozatnak az egyik oldala (pl. foglalási folyamat oldalainak egyike).

Jó a külön akadálymentes website-verzió?

Bár az is elfogadott, ha egy website-nak van akadálymentes változata (ha az alternatív változat információtartalmában és funkcióiban tökéletes megfelelője az alapértelmezettnek), egyszerűbb rögtön akadálymentes dizájnt készíteni és akadálymentesen megépíteni a website-ot.

Gyakran láthatunk olyat, hogy egy weboldalon van egy akadálymentes verzió gomb, amelyre ha rákattintunk, a weboldal átvált fekete alapon sárga betűs kinézetre, esetleg ez a verzió képek nélkül, nagyobb betűkkel jeleníti meg a tartalmat.

Ez azonban sajnos a legkevésbé sem elég az akadálymentességhez.

Akadálymentesség és SEO

Általában elmondható, hogy ami akadálymentesség szempontjából jó, az a felhasználói élmény, közvetlenül vagy közvetetten a keresőoptimalizáltság (SEO), illetve technikailag, a teljesítmény szempontjából is jó. 

Az akadálymentes oldalakat nemcsak a humán látogatók úgy általában, de a robotok is könnyebben értelmezik és feldolgozzák, így a feltérképezés és az indexelés is hatékonyabb.

A jól megírt kód a hatékonyságot és a teljesítményt növeli. 

Sok akadálymentességi követelmény a tartalmi és technikai keresőoptimalizálásban is a legjobb gyakorlatok között van, hagyományosan rangsorolási tényezőként tartják számon.

De egyébként is: minél több látogató számára hozzáférhető a weboldal, és minél változatosabb körülmények között, minél könnyebben, minél kevesebb erőfeszítéssel használható, annál nagyobb az esélye, hogy a látogatók több időt töltenek rajta, illetve a lehető legkevesebben fordulnak vissza. 

Vagyis az akadálymentes megvalósítás közvetlenül és közvetetten a rangsorolásban is segíthet.

Kötelező akadálymentesség a weboldalakon

Magyarországon törvényi előírás, hogy a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesnek kell lenniük, ami azt jelenti, hogy a dizájnnak, a webfejlesztés és a tartalomfeltöltés módjának is meg kell felelniük minden egyes A és AA szintű akadálymentességi követelménynek.

Ez elég sok website-ot érint, hiszen ide sorolható például:

 • az állam, 
 • minden költségvetési szerv, 
 • a közalapítvány, 
 • a helyi önkormányzat, 
 • a helyi és országos nemzetiségi önkormányzat, 
 • a helyi és nemzetiségi önkormányzatok társulása, 
 • a területfejlesztési önkormányzati társulás, 
 • a térségi fejlesztési tanács,
 • és minden, ezek befolyása alatt álló, nem ipari vagy kereskedelmi jellegű szervezet weboldala… 
 
Kategóriák:
Weboldalkészítés