HU

Blog – webfejlesztés, SEO, üzemeltetés, ahogy mi látjuk

 

Categories:
Tartalomoptimalizálás

Ha a kép csak dekoráció, nem közöl információt: nem kell. 

Ha a kép közöl információt, de ez az információ le is van írva az oldalon: nem kell.

Minden más esetben: kell.

Technikai SEO

A technikai keresőoptimalizáltság a webfejlesztés és a tárhely minőségén múlik, mivel a technikai SEO a webhely technikai hátterének kialakítását és felépítésének, megjelenítésének minőségét jelenti.

Technikai SEO
Tartalomoptimalizálás

A tartalomkezelő rendszerek egyik előnye, hogy webfejlesztő segítsége nélkül is elvégezhető rengeteg SEO-beállítás. Szerkeszthetők például az oldalcímek, a metaleírások, az URL-ek, a menü, az oldaltérkép, az átirányítások, a noindex, nofollow címkék, az Open Graph metacímkék.

Tartalomoptimalizálás

A tartalomoptimalizálás azt jelenti, hogy releváns, hasznos és jól szerkesztett tartalmakat készítünk, és úgy töltjük fel őket, hogy a humán felhasználók és a keresőrobotok is könnyen megtalálják és megértsék.

Weboldalkészítés

A weboldal-készítési tanácsadás olyan szolgáltatás, amely útmutatást és támogatást nyújt a honlapok megtervezéséhez, elkészítéséhez (fejlesztéséhez) és karbantartásához. Már a nulladik lépésnél fontos lehet: amikor felmerült a weboldalkészítés ötlete, de még nem tudja, pontosan mit és hogyan szeretne megvalósítani. Vagy épp ha már van weboldala, és fontolgatja, hogy lecseréli.
 

Drupal-logó
Drupal

Ahogyan fejlődik az internetes technológia világa, úgy a Drupal is modernebb funkcionalitást kap; a meglévő részegységei modernizálódnak vagy teljes egészében lecserélődnek, esetleg végleg megszűnnek. Fontos, hogy naprakészen tartsuk rendszerünket, mert ha elhanyagoljuk, akkor a későbbiekben sok gondot tud okozni.

""
Tartalomoptimalizálás

A tartalmakat a legjobb teljesítmény érdekében a részletekre is ügyelve érdemes feltölteni a webhelyre. Ezzel nemcsak SEO szempontból teszünk jót az oldalnak, hanem az akadálymentességéhez is hozzájárulunk.

""
Tartalomoptimalizálás

Elsősorban a tartalom határozza meg, hogy milyen lesz a felhasználó élménye az oldalról. Ezért a tartalom az alapja a SEO-nak: meghatározza, hogy milyen keresésekre és milyen pozícióban jelenünk meg a találati listákon. A minőségi tartalom értékes, hiteles, valódi és eredeti információt, tudást ad át, gondosan megszerkesztett formában.

Weboldalkészítés

CMS, azaz tartalomkezelő rendszer például a Drupal, a Wordpress vagy a Joomla. A CMS-en alapuló weboldalak tulajdonosai fejlesztő segítsége, illetve technikai, kódolási tudás nélkül, egy felhasználóbarát felületen tudnak új oldalakat készíteni a honlapjukra, vagy módosítani, törölni már meglévő oldalakat.

Google, Yandex, Yahoo, Bing
Technikai SEO
Tartalomoptimalizálás

A keresőoptimalizálás mindazokat a tevékenységeket jelenti, amelyekkel javítjuk a webhely minőségét: minőségi tartalmakat publikálunk, amelyeket könnyen megtalálhatóvá és feltérképezhetővé teszünk. A SEO-nak klasszikusan három területét szokás megkülönböztetni: technikai SEO, on-page SEO és off-page SEO.

""
Drupal

A Drupal tartalomkezelő rendszer tökéletesen eleget tesz a minőségi szempontjainknak, hiszen nemcsak az egyik legbiztonságosabb tartalomkezelő a piacon, de folyamatosan fejlődik is. A frissítésekkel pedig ezeket a fejlesztéseket is automatikusan megkapják a honlaptulajdonosok.

""
Weboldalkészítés

Az, hogy hogyan néz ki a honlapkészítés folyamata, több tényezőtől függ: a dizájn és a működés sablon alapú lesz-e, vagy egyedi, teljesen új honlapot készítünk-e nulláról, vagy van-e már egy, aminek a dizájnját és/vagy szerkezetét, működését lemásoljuk, illetve hogy csak költöztetésről van-e szó (pl. másik tartalomkezelő rendszerre), a szerkezet és a dizájn pontos lemásolásával.

Web hosting

A weboldalt üzemeltető szerver időnként karbantartást is igényel, ugyanúgy, ahogy a weboldal forráskódja (motorja) is, vagy éppen a tartalma. Milyen technológiákat válasszunk mindehhez? Mire ügyeljünk? Mik az általános szükségletei egy weboldalnak, és milyen buktatói lehetnek a hostingnak hosszútávon?

Webdizájn

A honlap grafikus dizájnja alapulhat sablonon, lehet teljesen egyedi, de honlapfelújításkor lehet akár a már létező honlap másolata is. Melyiknek mi az előnye?

Drupal

A Drupal és a WordPress is tartalomkezelő rendszer (CMS), és így sok a hasonlóság bennük, ám sok a különbség is, amelyek elsősorban a rugalmasságban és a bővíthetőségben gyökereznek. 

""
Weboldalkészítés

Az akadálymentes weboldalaknak azok is tudják fogyasztani és értelmezni a tartalmait, használni a funkcióit, akik valamilyen fogyatékkal élnek, vagy átmenetileg valamilyen szempontból akadályoztatva vannak. Így az akadálymentes weboldalak tudják elérni a legszélesebb közönséget.

A címsorok formázása miatt a szöveget madártávlatból nézve is meg lehet állapítani, mi a cím, hány és milyen szintű alcímmel van tagolva a tartalom
Tartalomoptimalizálás

A weboldalakon, akárcsak más dokumentumokban, a címsorok vagy fejlécek, angolul headingek a szöveget tagoló-rendszerező szövegelemek. Hogyan állítsuk be őket, és mire figyeljünk, ha fontos a SEO?

""
Drupal

A Drupal 7-es verziója 2023. november 1-jén hivatalosan is nyugdíjba vonul, a Drupal 8 támogatottsága pedig már meg is szűnt 2021. november 2-án. Mindenkinek, aki a 9-esnél korábbi verziót használ, erősen ajánlott a frissítés!

Weboldalkészítés

Sok tartalomtípushoz, honlaphoz a fix oldalelrendezés a legpraktikusabb, amikor a tartalomfelvitel csupán egy űrlap kitöltését jelenti, más esetekben, például ha gyakran építünk landingoldalakat kampányokhoz, hasznos lehet, ha tudjuk variálni az oldal elrendezését.

Weboldalkészítés

Ide gyűjtjük fokozatosan a webfejlesztési és online marketinges kifejezéseknek a magyarázatát. (Előfordulhat, hogy más cégek, ügynökségek, tartalomkészítők és webfejlesztők némileg eltérő értelemben használják ezeket a fogalmakat!)

Weboldalkészítés

Ha a felsoroltak közül akár egy is igaz egy webhelyre, érdemes elgondolkozni a felújításán, ami magában foglalhatja a tartalom, a dizájn, a szerkezet, a működés újragondolását – vagy akár mindezeket együtt.