HU

Miért fontos az átállás Drupal 7-ről Drupal 9-re?

Prompt Web
Utoljára frissítve: 2023. 01. 13.

A Drupal 7-es verziója közelít az életciklusa végéhez: 2023. november 1-jén hivatalosan is nyugdíjba vonul, a Drupal 8 támogatottsága pedig már meg is szűnt 2021. november 2-án.

Bár a Drupal 9 már 2020. június 3-a óta elérhető, több százezer webhely még mindig Drupal 7-en és 8-on fut. Ha az öné is, erősen javasoljuk a 9-es verzióra való átállást.

Mit jelent a támogatás megszűnése?

Először is, biztonsági kockázatot.

A támogatás megszűnése után a Drupal nem ad ki több biztonsági frissítést a korábbi verziókhoz, márpedig ezeknek a rendszeres telepítése a legfontosabb, ami ahhoz kell, hogy a webhely és az ügyfelek adatai a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Ezenkívül, mivel az elavult verziókhoz nem készülnek hibajavítások és új fejlesztések, előfordulhat, hogy a régebbi verziókon alapuló webhelyeken bizonyos funkciók nem működnek majd megfelelően.

A modulok is instabillá válhatnak, mivel az elavuló verziókra készített modulokon a fejlesztők már nem dolgoznak tovább.

Ha megmarad a 7-es vagy 8-as változatnál, és szeretne új funkciót vagy valamilyen fejlesztést kérni a webhelyére, a régi verzión megvalósítani ezeket több időt vesz igénybe, és így nagyobb költséggel is jár majd.

A Drupal 9 újdonságai

""

A 7-es verzióhoz képest a Drupal 8, illetve az attól kisebb mértékben eltérő 9 teljesen újra lett írva a legkorszerűbb technológiák felhasználásával. 

A Drupal 9 a 8-tól legfőképp abban tér el, hogy az elavult kódokat eltávolították belőle, így a 8-as verziójú website-okról 9-re váltani egyszerű feladat – mint ahogy egyébként az összes további, jövőben kijövő verzióra is az lesz.

Éppen ez az egyik fő célja a tartalomkezelő rendszer mostani teljes újraírásának: hogy a jövőben minden új verzióra egyszerű legyen frissíteni.

A legkorszerűbb technológiák alkalmazása miatt a Drupal 9 ezenkívül jóval gyorsabb is, mint bármelyik elődje, beleértve a Drupal 8-at (mivel abban még a 7-es verzió kódjai is benne voltak, amit a 9-esből már eltávolítottak).

A Drupal 9-en alapuló webhelyek így nemcsak jobb felhasználói élményt nyújtanak, hanem a keresőoptimalizálás szempontjából is sokkal hatékonyabbak.

Nemcsak a felhasználói, hanem a tartalomszerkesztői élmény is jelentősen továbbfejlődött az előző verziókhoz képest: a médiatár, a CKEditor, a konfigurálható eszköztár mind megkönnyítik és élvezetesebbé teszik a tartalomfelvitelt és -szerkesztést.

A 8/9-es verzió fejlesztése során az akadálymentesség és az új eszközökkel, illetve alkalmazásokkal való integráció is fontos szempont volt.

Váltás Drupal 7-ről 9-re

A 7-esről a 9-es verzióra váltás nem egyszerű frissítés, mivel a két verzió kódjában nincsen semmi közös, más és más technológián alapulnak.

Míg a 7-es egyedi Drupal-kódon alapul, a 9-es (és a 8-as is) Symfony keretrendszert használ, ami PHP programozási nyelven készült.

Ezenkívül olyan modulok sincsenek, amelyek a régi és az újabb verziókkal is kompatibilisek.

Ezért a 7-ről 9-re váltás az esetek túlnyomó többségében a website újraépítésével jár.

Váltás Drupal 8-ról 9-re

A 8-asról a 9-es verzióra frissítés abból áll, hogy megoldjuk, hogy a 8-on elérhető, de a 9-en tovább nem fejlesztett modulok nyújtotta funkcionalitást megtartsuk.

Ehhez először is át kell néznünk a modulokat, amelyeket a website használ, és kiszűrnünk azokat, amelyeket nem vittek át a 9-es verzióra.

Ezután két eset lehetséges:

  1. Az egyik, az egyszerűbb eset, ha az adott modulnak van egy más néven futó utód modulja, és ennek van olyan funkciója, hogy az elődjéből át tudja hozni az adatokat.
  2. Ha nincs ilyen utód modul, akkor meg kell néznünk, hogy az az adott modul milyen szerepet tölt be az oldalon, mi a funkciója, hogyan működik, majd olyan, 9-es verzióval kompatibilis megoldást kell találnunk, hogy a végeredmény kinézetre és funkcionalitásra megegyezzen az előző verzióval, és ugyanúgy könnyen lehessen az adatokat beletölteni. Ezt az esetek jó részében meg tudjuk oldani a saját oldalépítős rendszerünkkel, de ha kell, modult fejlesztünk hozzá, vagy kézzel hozzuk át az adatokat.

Szeretne Drupal 9-re váltani?

Az átálláshoz nem feltétlenül szükséges a teljes weboldalt újraírni – vannak esetek, amikor egy egyszerűbb migrációval is megoldható a váltás.

Küldje el a honlapja URL-jét, és készítünk árajánlatot a honlapja Drupal 9-re való költöztetéséhez.

Kérem az árajánlatot

 

 

Kategóriák:
Drupal